Verfijn uw keuze

Prijs
Serie
14 artikelen
Van hoog naar laag sorteren
per pagina
  • 1
  • 2

Pinot noir champagne

De meest gebruikte druivenrassen voor Champagne zijn Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Welke druif de hoofdrol speelt in een Champagne is deels historisch bepaald. Vóór de tijd van gekoelde tankwagens gaf men namelijk de voorkeur aan lokale druiven omdat deze het snelst naar de wijnmakerij vervoerd konden worden. In de omgeving van Reims was dit Pinot Noir, daarom werken Champagnehuizen uit deze omgeving nog altijd voornamelijk met dit druivenras. Pinot Noir is van oudsher bekend vanwege de rode Bourgogne wijnen. De druif produceert relatief weinig sap en geeft Champagnes spanning, fruit, structuur en een lange afdronk. Champagnes met een grote hoeveelheid Pinot Noir staan bekend als ‘eet’ Champagnes en kunnen perfect tijdens de maaltijd worden ingezet in combinatie met diverse heerlijke gerechten. Ben je benieuwd naar de gerechten waarmee deze overheerlijke wijnen gecombineert kunnen worden? Bekijk dan eens onze recepten. Er zijn hierop gerechten voor bij de pinor noire champagne te vinden die varieren van vlees tot vis en diverse salades.

Eigenschappen Pinot noir champagne

De Pinot Noir is een erg gevoelige druif. De druif die ideaal is voor de pinot noir wijn en pinot noir champagne is een druif die van een koel klimaat en een kalkrijke bodem houdt. De druif is erg moeilijk te verbouwen. Dat komt omdat de pinor noir druif enorm gevoelig is voor ziektes en heel vaak gesnoeid moet worden. Het kost dus veel moeite om de druif te telen, maar wanneer het gelukt is, kan je wel een heerlijke Pinot noir champagne maken! Ook de smaak en geur is enorm belangrijk. De kenmerken hiervan kunt u hieronder in een overzicht vinden:

  • Kenmerken aroma’s zijn kersen en aardbeiden. Soms ook viooltjes en rozen
  • De pinot noir wijn is vaak erg licht, heel fris en lekker sappig van smaak
  • In een warmer gebied wordt de pinor noir wijn vaak meer jam-achtig en zwoeler