Eendenborstfilet met cranberrysaus en La Grande Année Brut Rosé

De elegante smaak van La Grande Année Brut Rosé past perfect bij eendenborst met cranberrysaus.

Benodigdheden:

  • 4 eendenborstfilets op kamertemperatuur
  • 2 sjalotjes
  • 2 eetlepels appelstroop
  • sap van 4 sinaasappels
  • 4 eetlepels vleesfond
  • 150 gram cranberries
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • Bereiding:

    Dep de eendenborstfilets droog met keukenpapier. Snijd kruislings in de vetlaag (tot op het vlees, niet dieper!) zodat er een ruitjespatroon ontstaat. Verhit een koekenpan zonder olie of boter. Bak de eendenborstfilets kort op hoge temperatuur op de vetlaag bruin. Keer de filets om en bak de andere kant ook bruin. Verlaag de temperatuur en bak 5-7 minuten per kant voor mooi rosé vlees. Als je hier niet van houdt, kun je het vlees 2 minuten langer laten bakken. Wikkel de eendenborstfilets in aluminiumfolie.

    Haal 2/3 van het vet uit de pan, snipper de sjalotjes en fruit deze in het resterende vet. Voeg sinaasappelsap toe en laat tot ongeveer de helft inkoken. Voeg de appelstroop, fond, cranberries en rozemarijn toe en laat nog eens een paar minuten inkoken. Je hebt nu een een heerlijke saus. Trancheer de eendenborstfilets, leg ze op een mooi bord en schenk er de cranberrysaus overheen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld een (zoete) aardappelpuree.